Tema:  “Žene pomiču planine”

Međunarodni dan planina obilježava se 11. prosinca. Odluku je donijela Opća skupština UN-a 2003. godine, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o velikom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje. Korijene inicijative za obilježavanje Međunarodnog dana planina nalazimo u 1992. godini, kada je dokument “Upravljanje krhkim ekosustavima: održivi planinski razvoj” usvojen kao dio akcijskog plana Agende 21 Konferencije o okolišu i razvoju.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana planina je podizanje svijesti o važnosti planina, na siguran boravak u prirodi, pravila ponašanja, važnu ulogu planina, kontinuiranu potrebu očuvanja ekosustava te uključivanje pojedinaca i udruga u provedbu aktivnosti.

Prema podacima UN-a, oko 15% cjelokupnog čovječanstva živi u planinama. Tu se nalazi oko 50% cjelokupne bioraznolikosti. Otprilike polovica čovječanstva ovisi o raznim resursima koje nam planine pružaju. Što opasnije postaju klimatske promjene, degradacija zemljišta i sve druge negativne promjene na ovim prostorima.

Planinski turizam čini oko 15 do 20 posto svjetskog turizma. Pandemija je utjecala na živote ljudi te potaknula ljude na veću brigu o zdravlju, česti boravak u prirodi i svjesnost o potrebi očuvanja prirode. Raznolikost i ljepota hrvatskih planina, razlozi su što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati još 1874. godine, po čemu smo bili među prvima u Europi.

„Ove godine tema Međunarodnog dana planina glasi “Žene pomiču planine”. Kada je riječ o ženama u planinama i planinarstvu, tu se možemo s pravom ponositi brojnim postignućima žena, još od 19. stoljeća pa sve do danas. Često ističemo da je prvi penjački podvig u povijesti našeg planinarstva izvela ilirka Dragojla Jarnević, usponom kroz stijenu Okića u Samoborskom gorju. Nemoguće je nabrojati sve vrhunske podvige koje su izvele žene, osobito podvige u alpinizmu i speleologiji. Pa ipak, od vrhunskih uspjeha potrebno je izdvojiti i prisjetiti se osobito ženskih himalajskih ekspedicija na Cho Oyu 2007. i Everest 2009., koje je organizirao HPS, a koje su bile nagrađene svim najvišim sportskim i javnim priznanjima i nagradama. Štoviše, Hrvatska je još uvijek jedina zemlja na svijetu iz koje je na Everestu bilo više žena nego muškaraca.“

Filmovi o planinama:

Milana Josić, dipl.bibl., dipl.ing., 11.prosinca 2022.

Skip to content