Klasična gimnazija je koordinator projekta, a škole iz Bugarske (St. Kliment Orhidski, Sofija), Španjolske (Bernaldo de Quiros, Mieres) i Grčke (Ekpedeftiria P. Vassiliadi, Solun), uključujući nevladinu organizaciju Roes Cooperativa (Atena), pridružile su se kao partneri. Projekt je sufinanciran Erasmus+ programom Europske unije, a njegova je glavna ideja i cilj naučiti mlade ljude o raznim kulturama i zemljama, a ujedno im i pokazati kako snimiti film.  

Od ponedjeljka, 26. 9. 2022.  do petka 30. 9. 2022., u našoj školi održavala se prva učenička mobilnost. Došli su nam gosti iz gore navedenih škola kako bi snimili svoje filmove koji će biti poveznica između njihove države i Hrvatske. Dok su ostale države radile na svojim filmovima i mi smo bili vrijedni, također smo snimali svoj film o Ruđeru Boškoviću i Ivanu Meštroviću. 

Klasičnu gimnaziju predstavljali su učenici Dora Gorenac, Maša Kulić, Tomislav Matej Sokolović Čižmek, Petra Plavšić, Maša Pećarina, Sunčica Bencetić, Antonija Česi, Josip Ćuk, Mak Ibrahimpašić, Lipovčan, Mara Mažuran, Andrej Švaco, Margarita Belan, Paula Vučković, Eva Lešić, Mia Mandić, Ema Pintar i Alan Znika te profesori (dosadašnji članovi – Ivana Črnelč, Melita Kovačev, Gordana Makar, Sara Miščin i članovi koji su se u projekt uključili ove školske godine – Zoran Čorkalo, Ariana Stepinac i Galjina Venturin). 

 

Prvi dan – ponedjeljak 
Naše goste dočekali smo 26. 9. 2022. u 9 sati, u multimedijskoj dvorani u našoj školi. Za početak smo odabrali logo za naš projekt, mogli smo birati između njih pet, a svaki od njih izradili su učenici. Nakon toga igrali smo igru upoznavanja, bila bi postavljena teza i mogući odgovori te njihove grupacije. Zadatak je bio pridružiti se grupi s čijim se odgovorom slažeš te prodiskutirati zašto se slažeš. Nakon upoznavanja pogledali smo do sada snimljene filmove svake države koja sudjeluje u projektu. Kada smo ih odgledali, otišli smo na ručak, a nakon ručka imali smo slobodno vrijeme za druženje i daljnje upoznavanje s novim ljudima. Nakon toga imali smo razgledavanje grada Zagreba, koje su vodili naši učenici Maša Kulić, Tomislav Matej Sokolović Čižmek i Mara Mažuran. Tura je obuhvatila Manduševac, maketu grada, katedralu, Dolac… U ponedjeljak još nisu krenula snimanja, ali smo sve dogovorili za sutrašnje snimanje. 

 

Drugi dan – utorak 
Utorak, 27. 9. 2022., proveli smo na drugačiji način. Dan je započeo dolaskom na predviđene lokacije snimanja filmova u 9 sati. Za hrvatski tim to je bio Institut Ruđera Boškovića. Timovi iz ostalih zemalja također su imali svoje lokacije te su s njima u pratnji išli naši profesori i učenici kao osobni vodiči. Tako smo započeli naše filmove. Od 13 do 15 sati imali smo pauzu za ručak pod kojom smo se stigli i međusobno družiti s ostalim timovima. Nakon toga bilo je vrijeme za pregled snimljenog materijala. Podijelili smo se u grupe neovisno o nacionalnosti te je svaka grupa imala sat i pol za pregled snimaka odabrane zemlje. U grupama smo raspravljali o snimkama, bilježili moguće smjernice za buduća snimanja te odlučivali što se može iskoristiti u filmu, a što bi trebalo ponovno snimiti. Izabrali smo par snimaka koje smo smatrali najboljima kako bi ih pokazali ostalim grupama. Završivši pregled snimljenog materijala, svi smo se okupili u multimedijskoj dvorani gdje smo zajedno gledali odabrane snimke svake grupe. Nakon rasprave o snimkama, ukratko smo se dogovorili o planovima za idući dan. Time je završio drugi dan.

 

Treći dan – srijeda 
Sredinom tjedna, svim produkcijskim ekipama je dana prilika za odmor od scenarističkih dilema i glavobolja izletom u povijesni gradić Krapinu. Autobus nas je pokupio pred školom u 9 ujutro i ubrzo smo stigli u Krapinu. Prva destinacija nam je, naravno, bio Muzej krapinskog pračovjeka na Hušnjakovom brdu, gdje se i nalazi jedno od najvećih antropoloških nalazišta u Europi čije je iskopavanje nadzirao slavni zagrebački profesor Dragutin Gorjanović-Kramberger. Prvo značajno iskustvo u muzeju našim gostima i nama bio je, naravno, film koji prikazuje rekreaciju života neandertalaca na našim prostorima. Nakon filma, podijeljeni smo u dvije skupine koje su zatim, pod vodstvom vodiča koji je tumačio izložbe na engleskom, obišli muzej. 

Naši su gosti bili oduševljeni muzejom, te smo zatim zajedno pošli obilaziti grad. Nažalost, došlo je vrijeme (oko 14 sati) kada smo se morali vratiti u autobus kako bismo se vratili u Zagreb. Putem su naši gosti s nama dijelili svoje dojmove o muzeju i gradu Krapini te prelijepoj prirodi koja ga okružuje. Pri povratku u Zagreb, profesori naše škole te profesori naših gostiju zadržali su se na organizacijskom sastanku, dok smo se mi razbježali, ovaj put po zagrebačkim kafićima. 

 

Četvrti dan – četvrtak 
Četvrtak, 29. 9. 2022., započeo je slično utorku. Ujutro smo se našli na lokacijama za snimanje, što je  taj dan za hrvatski tim bila zgrada Klasične gimnazije. Prvo je bilo potrebno dogovoriti se oko rekvizita, glumaca, plana snimanja te podjele uloga na setu te smo nakon toga krenuli na posao. Nakon nekoliko sati snimanja i nakon što smo odlučili da imamo sve što smo planirali snimiti taj dan, imali smo pauzu. Nakon dvosatne pauze opet smo se podijelili u grupe za pregled snimaka, različite od onih u utorak kako bi dobili širi opseg povratnih informacija. Kao i prošli put, izabrali smo najbolje te ih prikazali na velikom platnu multimedijske dvorane. Nakon tog smo bili slobodni te smo proveli ostatak dana družeći se s našim gostima. 

 

Posljednji dan – petak 
Amicitiae nostrae memoriam spero sempiternam fore, kako kažu stari Rimljani. Tako nam je petak bio zadnji dan našega druženja. Jutro su sve ekipe provele nadopunjujući svoje zbirke scena boljim izvedbama, tako smo mi, hrvatska ekipa, proveli to vrijeme snimajući u našoj školi. Poslije toga okupili smo se na još jedan pregled snimaka svih ekipa te su nas očarali filmovi naših suradnika. Ova Erasmus+ mobilnost je završila dodjelom certifikata svima, uključujući profesorima svih prisutnih nacionalnosti, naravno, uz mnogo pljeskanja. 

No, naše druženje nije završilo tada. Ostatak dana proveli smo družeći se sa svojim novim prijateljima. Pritom smo, ne samo taj dan, već kroz cijeli projekt, stvorili mnoga vrijedna i trajna sjećanja. 

Skip to content