Računalstvo

Računalstvo je dio informatičke znanosti koji proučava rješavanje problema putem računala i ostalih elektroničkih uređaja.
Najvažnije sastavnice ovog predmeta su osnove programiranje i korištenje različitih aplikacija za rješavanje praktičnih problema.
Naglasak je na razvijanju apstraktnog i logičkog razmišljanja koje omogućuje shvaćanje i rješavanje široke klase problema iz različitih područja života, znanosti i poslovanja, a također i iz mnogih nastavnih predmeta koristeći računalo i razne druge elektroničke uređaje. Nadalje, cilj je potaknuti i zainteresirati učenike za današnja deficitarna i vrlo tražena zanimanja u IT sektoru, a ako ništa drugo onda da stečena znanja i vještine uporabe za neke vlastite potrebe ili zabavu.

Računalstvo je predmet koji je predviđen za učenike 3. i 4. razreda, tj. kao praktičma nadogradnja predmeta Informatika iz 2. razreda. Održava se 2 sata tjedno najčešće kao 8. i 9. sat nastave.
Nema ispitivanja i testova već se uspjeh bazira na angažmanu, samostalom i zajedničkom rješavanju zadataka i problema kao i na istraživanju i izradi vlastitih radova i programa.
Programski jezik koji koristimo za programiranje je Python, jedan od danas najkorištenijih univerzalnih programskih jezika.

Skip to content