preskoči na sadržaj

Klasična gimnazija Zagreb

 > O školi  > Knjižnica
Knjižnica

eLektire i eKnjige                                                       

   Atlasi
Zadnja promjena: (6.4.2020. 18:32)

                             e-lektira                         Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku

       e-lektira       Zbirka književnih djela na hrvatskom jeziku

Stranica Društva za promicanje književnosti na novim medijima
Članovi KGZ-a uz svoj članski broj i pin, mogu čitati više od 600 naslova e-knjiga
Audible je otključao dječje knjige i knjige za mlade, audio knjige na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom i talijanskom
Možete se besplatno učlaniti u e-knjižnicu Biblioteca digitale italiana in Istria (Gradska knjižnica Pula). Posudite knjige, novine i časopise od kuć

Referentna zbirka

Hrvatska enciklopedija mrežno je izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima (korisnicima). Temelji se na knjižnom (tiskanom) izdanju koje je objavljeno u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine.
Najpoznatija svjetska enciklopedija, nudi niz besplatnih poveznica i informacija.
Proleksis enciklopedija zasniva se na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 svezaka.
Enciklopedija mitologije, folklora i religije - pristup je besplatan.
enciklopedija o Miroslavu Krleži
Pretraživač umjetnika, umjetničkih pokreta, muzeja i sl ., popis 9000 umjetnika, 2900 umjetničkih stranica, 160000 linkova - pristup je besplatan
 
Rječnička baza s preko 100 000 osnovnih riječi, osnovni gramatički oblici, definicije, sintagma, frazeologija, onomastika i etimologija riječi
LEO  - Englesko = njemački rječnik također i njemačko = francuski, njemačko = španjolski...
William Whitaker's Latin = English Dictionary  - Latinsko=engleski rječnik s oko 27000 riječi,  gramatika 
 
Geo-Gauss - planovi hrvatskih gradova; zbirka planova i karata
Multimap - atlas svijeta; detaljna karta Hrvatske
Quick Maps - karte, zastave, ekonomija, klima, prirodni resursi
World Atlas and World Maps - karte, zastave, podaci o zemljama, populacija itd.
 
Edupoint - časopis o primjeni informacijskih tehnologija u obrazovanju
Glas koncila  - novine s temama iz područja religije
Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje - međunarodni recenzirani časopis otvoren znanstvenicima iz svih polja edukacije i srodnih znanosti
Metodički obzori - časopis za odgojno-obrazovnu teoriju i praksu.
Metodika - časopis za teoriju i praksu metodika u predškolskom odgoju, školskoj i visokoškolskoj izobrazbi
Meridijani - časopis s temama iz područja geografije
National geographic - hrvatsko izdanje
Priroda - mjesečnik za popularizaciju prirodnih znanosti i ekologije
Školske novine - tjednik za odgoj i obrazovanje
 

Digitalni izvori

Virtualni svijet korisnih informacija  (odabrao Josip Strija)
(almanasi, atlasi i karte, bibliografije i biografije, digitalne baze arhivi i zbirke, enciklopedije i leksikoni, knjige i časopisi, medijska pismenost i sigurnost na mreži, mrežni izvori za učenje, prevoditelj i gramatike, rječnici, ostali edukativni i informacijski izvori, ostali korisni izvori)
Ostajem doma!  (odabrao Josip Strija
(Digitalne arhive i repozitoriji, Edukacija i kreativnost, Film i televizija, Fotografija, Glazba, Igre, Kazalište, Knjige i časopisi, Muzej - Galerija, Strip, Virtualne šetnje (ostalo), Znanost, Ostalo - izvan kategorija)
Edutorij je središnje mjesto za pohranu, objavu, razmjenu, ocjenjivanje i dohvat digitalnih obrazovnih materijala. Istražite i iskoristite njegove mogućnosti i pridružite se mreži stručnjaka koji predano rade na razmjeni svojih znanja i boljitku suvremenog obrazovanja.
E-knjižnica je digitalna ponuda knjižnice Goethe-Instituta Kroatien koja njezinim članovima omogućuje korištenje elektroničkih medija na njemačkom jeziku, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, jednostavnim klikom miša i na području cijele Hrvatske. Posudite digitalne medije poput e-knjiga, e-zvučnih zapisa, e-časopisa i e-novina besplatno e-posudbom i downloadom u određenom roku posudbe i bez vraćanja jer pravo na korištenje posuđenog e-medija automatski prestaje istekom roka posudbe.
is a free and open, not-for-profit, art history textbook. We use multimedia to deliver unscripted conversations between art historians about the history of art. We are seeking contributors - especially for canonical non-Western material and other survey topics not yet covered. We welcome comments, feedback and corrections.

Virtualni pregled muzeja

Česta meta rasprava i kontroverzi u kontekstu pitanja trebaju li zapadnjački muzeji vratiti umjetnine zemljama njihova porijekla, slavni Britanski muzej čuva zapanjujućih osam milijuna predmeta iz cijeloga svijeta, a prošle godine posjetilo ga je preko šest milijuna ljudi. Glavno odredište pritom im je redovito kamen iz Rosette, ploča zahvaljujući kojoj su znanstvenici uspjeli dešifrirati egipatske hijeroglife.                                                                                                                                                                                                                   
Ovaj muzej, koji je definitivno jedan od najboljih u Ujedinjenom Kraljevstvu, je nešto što morate doživjeti. Ako do sada niste imali priliku, ovo je savršen trenutak da pregledate stoljeća koja su sakrivena u ovoj knjižnici umjetničkih radova.
Najveći je i najznačajniji muzej u Nizozemskoj i jedan od najboljih virtualnih muzeja na svijetu, posjeduje umjetničko – povjesnu zbirku u kojoj su najznačajniji eksponati uglavnom iz Zlatnog doba Nizozemske (17. stoljeće). Kompletna kolekcija muzeja, uključujući crteže, grafike i fotografije, broji oko 900 tisuća predmeta. Ovdje možete vidjeti radove divnih umjetnika poput Vermeera i Rembrandta.
Zar nije lijepo da nam ovi virtualni muzeji mogu dopustiti da upoznamo tragičnu povijest jednog od najvećih svjetskih umjetnika, bez da uopće napustimo dom? Ovdje možete naći najveću kolekciju radova Vincenta Van Gogha, koja uključuje 200 slika, 500 crteža i preko 750 pisama.
Meta kontroverzi, kao i Britanski muzej, Pergamski muzej smješten na Muzejskom otoku u Berlinu, kao glavnu atrakciju nudi predivne i vjerno rekonstruirane Ištarine dveri, monumentalnu osmu kapiju za unutrašnji grad Babilona, koju je oko 575. pr. Kr. dao podići Nabukodonosor II. Posvećene Ištar, božici neba i zemlje, plodnosti, majčinstva, erotike, mira i rata, čiji su simbol lavovi, dveri su rekonstruirane 1930-ih, od materijala koje je početkom 1900-ih na području današnjeg Iraka iskopao njemački arheolog Robert Koldewey i visoke su 14 metara te široke 30 metara. Izbliza ih možete razgledati u nekoliko online izložbi na stranici Pergamskog muzeja na Google Arts & Culture.Na Google Arts & Culture, osim detalja o kolekcijama Muzeja, možete doznati sve i o jednoj od najpoznatijih pljački umjetnina, iz ožujka 1990., kad su dva lopova prerušena u policajce ušetala u Muzej Isabelle Stewart Gardner i ukrala čak 13 remek-djela za kojima se još uvijek traga. Virtualna šetnja provest će vas kroz muzejske prostorije u kojima su na mjestima ukradenih slika dan-danas praznine. Među onima koje nedostaju je i 'Koncert' Johannesa Vermeera, koji, prema procjenama od 2015., vrijedi 250 milijuna dolara što ga čini najskupljim ukradenim predmetom na svijetu.
Zvan i najmanjim savršenim muzejom na svijetu, Mauritshuis je smješten u samom srcu Den Haaga, a čuva neka od najvažnijih i najpoznatijih djela nizozemske umjetnosti. Prvo među njima svakako je 'Djevojka s bisernom naušnicom', slavna slika Johannesa Vermeera iz 1665., potom 'Lekcija anatomije' Rembrandta, kao i njegov autoportret iz 1669., a tu je i 'Češljugar' Carela Fabritiusa, prema kojemu je napisan i istoimeni roman, za kojega je Donna Tartt dobila Pulitzera 2013. Na Google Arts & Culture možete pogledati izložbu top 10 , a zatim istražiti ostatak kolekcije te se prošetati intimnim muzejskim prostorijama.
Muzej umjetnosti u Sao Paolou je neprofitni i najmoderniji muzej u Brazilu. Tome svjedoči i činjenica da je na popisu na kojem se nalaze virtualni muzeji. Radovi se postavljaju na način tako da izgledaju kao da vise iz zraka. To je nešto što morate vidjeti.
Ovaj poznati američki muzej dopušta virtualnim posjetiteljima pregled dviju izložbi. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895., a druga je kolekcija radova nizozemskog umjetnika Johannesa Vermeera.
Najveći je svjetski muzej i istraživački kompleks, koji se sastoji od 19 muzeja i galerija, Nacionalnog zoološkog parka i devet istraživačkih objekata.
U ovom muzeju možete vidjeti famozne Guggenheimove spiralne stube bez da odete iz kuće. Od tamo, možete otkriti nevjerojatne radove iz impresionističkog, postimpresionističkog, modernog i suvremenog doba.

Museum of Modern Art (MoMA)

Njujorški Muzej moderne umjetnosti (Museum of Modern Art, MoMA), 86 godina stara kulturna institucija, objavio je opširnu digitalnu arhivu 'Exhibition History', u kojoj se nalaze 33 tisuće fotografija kojima su dokumentirane brojne izložbe održane od 1929. godine do danas, kao i prateći materijali poput popisa izložaka, priopćenja za javnosti i kataloga.  Digitalni arhiv počinje s prvom održanom izložbom, 'Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh', da bi se protegao na idućih tri i pol tisuće, među kojima su 'Modern Architecture' (1932.), 'Cubism and Abstract Art' (1936), 'Bauhaus 1919–1928' (1939.) i 'Information' (1970). Fotografije i materijali dostupni su besplatno u javnoj domeni te mogu biti posloženi i analizirani. Možete odrediti, recimo, koliko je izložbi imao Paul Klee ili listati po izložbama kustosa Kynastona McShinea.

U ovom virtualnom muzeju, možete prošetati po galeriji koja skladišti na desetke poznatih radova umjetnika koji su živjeli između 1848. i 1914. Pogledajte radove Moneta, Cezannea i Gaguina, između ostalih, naravno.
Nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Seine i  jedan je od najvećih svjetskih muzeja. Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 35.000 umetničkih djela izloženih na 60.600 m², a procjenjuje se da bi posjetiteljima trebalo oko pet tjedana da na odgovarajući način pregledaju sva djela.  Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u Louvreu je Da Vincijeva slika Mona Lisa.
Sagrađen je 1964. i od tada skladišti arheološke iskopine sa područja Meksika prije dolaska Španjolaca. Postoje 23 sobe s drevnim artefaktima, uključujući one iz Mayanske civilizacije, koje možete pregledati.
Ovaj poznati američki muzej dopušta virtualnim posjetiteljima pregled dviju izložbi. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895., a druga je kolekcija radova nizozemskog umjetnika Johannesa Vermeera.
Osnovan 2002. u Pekingu, ovaj privatni muzej posvećen je suvremenoj kineskoj umjetnosti, a u kolekciji se ističu radovi Yuea Minjuna, najpoznatijeg po autoportretima na kojima je smrznut u osmijehu, toliko razvučenom da djeluje bolan. Motiv je razradio u raznim medijima, od slike do skulpture, i vremenom mu je postao zaštitnim znakom, a pojedini su ga zbog njega prozvali i predstavnikom kineskog 'ciničnog realizma', što Minjun kao etiketu odbija. Nekoć je bio električar, a pažnju svjetske javnosti na sebe je skrenuo 1999. na Venecijanskom bijenalu. Sotheby's u Hong Kongu 2007. mu je djelo 'Execution' prodao za 5,9 milijuna američkih dolara.
Ovo je jedan od najpopularnijih muzeja u Koreji, a sada se može pogledati i virtualno. Prijeđite kroz šest katove suvremene korejske i međunarodne umjetnosti iz udobnosti svog doma.
Španjolski je nacionalni muzej u Madridu, smješten u parku Prado de San Jerónimo, po kojem je i dobio ime. U neoklasicističkoj zgradi muzeja nalazi se jedna od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva, iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana. Madridski muzej Prado također je zatvoren zbog opasnosti od širenja koronavirusa, no svima je dostupna njegova zbirka i manje poznati prostori. U muzeju u Madridu nalaze se djela glavnih talijanskih, španjolskih i flamanskih umjetnika, među kojima su Beato Angelico, Andrea Mantegna, Raffaello Sanzio, Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden, Bruegel, El Greco, Pieter Paul Rubens, Tizian, Diego Velazquez, Francisco Goya.
Online se može posjetiti i Hermitage u Sankt Peterburgu u kojem je izložena jedna od najvažnijih umjetničkih zbirki na svijetu. Među brojnim autorima su Caravaggio, Paul Cezanne, Giambattista Pittoni, Leonardo da Vinci, Raffaello, Antonio Canova, Francesco Casanova, Jacques-Louis David, Edgar Degas, Paul Gauguin, Fra Filippo Lippi, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Rembrandt, Vincenzo Petrocelli, Pieter Paul Rubens, Tiziano Vecellio, Vincent van Gogh, Jacob van Ruisdael, Diego Velazquez, Paolo Pagani. Tu su i čuvene zbirke antičke, sasnidske, indijske, islamske i ostalih umjetnosti. Od šest građevina koje ga tvore, njih četiri (Zimski dvorac, Mali Ermitaž, Stari Ermitaž i Novi Ermitaž) su otvorene za javnost, dok su druge dvije (Kazalište Ermitaža i Pomoćni dom) zatvorene
Arheološki je muzej koji je fokusiran na stvari koje su nađene na nalazišti oko Akroplole u Ateni. Na 14.000 m2 izloženo je oko 4000 predmeta
Vatikanski muzeji se nalaze u Vatikanskoj palači koje s 1400 soba tvore izvanredno važan muzejski sklop, kako zbog množine i vrijednosti remekdjela koje su razni pape skupljali stoljećima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smještena
Ova malo manje poznata talijanska galerija iz Firenze skladišti djela jedne od najpoznatijih talijanskih obitelji – de’ Medici. Ovu zgradu je dizajnirao Giorgio Vasari 1560. samo za Cosima de’Medicija. Sada, možete pregledati te kutke virtualnom turom. Galerija smještena u Palazzo degli Uffizi predstavlja jednu od najstarijih i najslavnijih muzeja umjetnosti u svijetu. Danas se ovdje čuvaju nenadmašna dijela majstora poput Botticellija, Leonarda, Giotta, Michelangela, Tiziana ili Rafaela.
Egipatski muzej u Torinu organizira video turneje društvenim kanalima kako bi predstavio predmete zbirke muzeja. Uz #laCulturaCura, može se krenuti u virtualno putovanje kroz blago muzeja u Torinu.
Na web stranici Mibact može se pronaći popis muzeja koji će virtualno otvoriti vrata, kako bi predstavili zbirke na daljinu. Na popisu su, između ostalog, Pinacoteca di Bologna, Galleria Borghese, Cenacolo Vinciano, Etruški muzej Villa Giulia, Pilotta di Parma, Nacionalni arheološki muzej Marche, Muzej Salce u Trevisu, Arheološki muzej Akvileje, Villa d’Este i Villa Adriana, Arheološki park Ostia Antica, Arheološki muzej Taranto, Koloseum, Nacionalna galerija moderne i suvremene umjetnosti u Rimu, Arheološki muzej Cagliari i mnogi drugi.
Osnovan: 1996., Mountain View, Kalifornija, SAD. Virtually experience our 25,000-square-foot exhibition that chronicles the history of computing, from the abacus to the smartphone. Gain access to Revolution’s 19 galleries, 1,100 objects, and multimedia from anywhere in the world. 
Poveznice na više od sto muzeja diljem svijeta.
The Exploraotium isn't just a musem, it's an ongoing exploration of science, art and human perception - a vast collection of online interactives, web features, activities, programs and events that feed curiosity.
Explore museums from around the world, discover and view hundreds of artworks at incredible zoom levels, and even create and share your own collection of masterp

 


facebook

ŠKOLSKI ČASOPIS

YOUTUBE

Onassis Foundation
Korisni linkovi

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2018.

Ukupno: 161866
Ovaj mjesec: 1014
Ovaj tjedan: 133
Danas: 3
CMS za škole logo
Klasična gimnazija Zagreb / Križanićeva 4a, HR-10000 Zagreb / gimnazija-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju