2019-05-07 15:58:00

Dan Europske Unije u Svečanoj dvorani u 20 sati

9. svibnja u 20:00 sati obilježit ćemo Dan Europe u Svečanoj dvorani.

Gošća Suzanna Matvejević, Načelnica prevoditljeske službe u Odboru regija i  Europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Bruxellesu održat će predavanje o Europskoj Uniji, o svojim iskustvima i o mogućnostima koje pruža Europska Unija.

Suzanna Matvejević završila je Klasičnu gimnaziju 1982. godine. Nakon diplome francuskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu, još u vrijeme studija otišla je u Pariz gdje je diplomirala francusku i komparativnu književnost, a zatim završila i magisterij iz stilistike te položila državni natječaj za profesore engleskog jezika i književnosti. Dugi je niz godina predavala, najprije hrvatski jezik (7 godina na INALCO-u), zatim engleski jezik i američku književnost, dijelom u srednjoškolskim, ali uglavnom u visokoškolskim ustanovama (Sorbonna i druga pariška sveučilišta). Kao doktorantica američke književnosti 2004. godine dobila je Fulbrightovu stipendiju za SAD i provela godinu dana i u Princetonu.  

Radila je kao prevoditeljica na Haškom sudu od 2007. do 2012. godine. Pred ulazak Hrvatske u EU, dobila je mjesto načelnice prevoditeljske službe u Odboru regija i Europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Bruxellesu, gdje i danas radi. Osim organizacijom prevođenja i kontrolom kvalitete, bavi se i komunikacijom o prevođenju kao i kulturnom komunikacijom kroz održavanje književnih petaka, postavljanje edukativnih izložbi, a u okviru budućeg hrvatskog predsjedanja Unijom 2020. u svojoj je instituciji zadužena za popratne kulturne događaje.


Klasična gimnazija Zagreb