preskoči na sadržaj

Klasična gimnazija Zagreb

Strani jezici

Learn a language, and you'll avoid a war.
Nauči jezik i izbjeći ćeš rat. (ENG)

Dis-moi combien de langues tu parles et je te dirai combien de langues tu vaux.
Reci mi koliko jezika govoriš i reći ću ti koliko vrijediš. (FRA) 

Wie viele Sprachen du sprichst, sooft mal bist du Mensch.
Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš. (NJEM)

Com dinheiro, língua e Latim, vai-se do mundo até o fim.
S novcem, jezikom i latinskim ide se do kraja svijeta. (POR)

Сколько языков ты знаешь - столько раз ты человек.
Koliko jezika poznaješ, toliko (puta) si čovjek. (RUS)

Vives una nueva vida por cada idioma nuevo que hablas. Si conoces solo un idioma, solo vives una vez.
Zbog svakog novog jezika koji govoriš živiš jedan novi život. Ako poznaješ samo jedan jezik, živiš samo jedanput. (ŠPA)

Un linguaggio diverso è una diversa visione della vita.
Svaki je jezik različit način poimanja života. (TAL)

 

Rijetko gdje se može učiti tako stranih jezika kao u Klasičnoj gimnaziji. Uz engleski jezik učenici mogu izabrati početni i napredni njemački, francuski i talijanski te početni španjolski jezik. Ali to nije sve! Učenici imaju priliku učiti i treći strani jezik, a tu se uz francuski i španjolski, nude i ruski i portugalski jezik. Nastava se često odvija u manjim grupama što učenicima omogućava bolje savladavanje svih četiriju jezičnih vještina - govora, slušanja, čitanja i pisanja.

 

Lektori

Na sate francuskoga i njemačkoga jezika dolaze i izvorni govornici koji učenicima nastoje približiti kulturu i civilizaciju svojih zemalja, upoznaju ih s aktualnim događanjima te pridonose govornoj komunikaciji i dinamici izvođenja nastave.

Natjecanja

Mnogobrojni se učenici natječu u poznavanju engleskoga, francuskoga, njemačkoga, španjolskoga i talijanskoga jezika na školskim, županijskim, a nerijetko i na državnim natjecanjima, gdje postižu zapažene rezultate.

 

Europski dan jezika

26. rujna u školi obilježavamo Europski dan jezika. Ponekad organiziramo školsku priredbu na kojoj učenici pjevaju, recitiraju i glume na brojnim europskim jezicima, ponekad učenici predstavljaju različite kulture na svojim prezentacijama i plakatima, a znaju sudjelovati i u zabavnome tematskom kvizu koji provjerava višejezičnost i imultikulturalnost.

 

DELF

Međunarodno priznat ispit DELF scolaire, u organizaciji Francuskoga veleposlanstva, održava se svake godine u veljači ili ožujku u Klasičnoj gimnaziji koja je jedan od akreditiranih centara za polaganje DELF-a u gradu Zagrebu. Ispitu mogu pristupiti učenici drugih, trećih i četvrtih razreda koji polažu ispite na razini A1, A2, B1 ili B2.

DELF je diploma koju izdaje francusko Ministarstvo obrazovanja kako bi utvrdilo poznavanje francuskoga jezika stranih kandidata. Važnost stjecanja DELF diplome je u tome pto je ta diploma međunarodno priznata i vrijedi cijeli život.

Frankofonska večer

Ožujak je mjesec Frankofonije koji se obilježava posvuda u svijetu. Također se i u Hrvatskoj već tradicionalno slavi tijekom cijeloga mjeseca na inicijativu Francuskoga veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava prisutnih u Zagrebu, poput veleposlanstva Belgije, Kanade, Maroka, Rumunjske i Švicarske, uz podršku hrvatskoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka kada 200 milijuna frankofona i frankofila iz cijeloga svijeta odaju počast francuskome jeziku i kulturnome bogatstvu Frankofonije. Učenici Klasične gimnazije koji uče francuski jezik svake godine pridružuju se tom slavlju te svojim nastupom na Večeri Frankofonije uveličaju taj dan izražavajući svoju ljubav prema francuskome jeziku i kulturi.

 

Putovanja

Ljepotu Španjolske učenici mogu doživjeti te neposredno upoznati španjolsku kulturu i običaje boraveći tjedan dana u španjolskim obiteljima te usavršavajući jezik u školi za učenje španjolskoga jezika Liceo Hispanico u Caceresu.

Također postoji mogućnost usavršavanja francuskoga jezika u poznatoj školi Cavilam u Vichyju. Učenici upoznaju francusku kulturu, civilizaciju i običaje u svakodnevnome okruženju boraveći tjedan dana u francuskim obiteljima.

Učenici koji uče talijanski jezik imaju priliku upoznati taljansku kulturu i civilizaciju i biti u kontaktu s  izvornim govornicima tijekom čestih izleta koje organizira grupa Putujem i učim i, naravno, tijekom višednevne školske ekskurzije u Italiju.


facebook

INSTAGRAM

ŠKOLSKI ČASOPIS

YOUTUBE

Korisni linkovi

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2018.

Ukupno: 377659
Ovaj mjesec: 7511
Ovaj tjedan: 118
Danas: 118
CMS za škole logo
Klasična gimnazija Zagreb / Križanićeva 4a, HR-10000 Zagreb / gimnazija-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju