preskoči na sadržaj

Klasična gimnazija Zagreb

Filmologija

Učenici Klasične gimnazije od školske godine 2015./2016. mogu učiti o filmskoj umjetnosti ako izaberu fakultativni predmet Filmologija. Zanimanje je jako veliko i ove školske godine nastavu pohađa 52 učenika. Na sreću, škola ima veliku dvoranu opremljenu za kino-projekcije pa su svi filmofili dobrodošli!

Teorijski dio

Filmska nastava obuhvaća nastavu teorije i povijesti filma, a temelji se na cjelovitim filmskim djelima kojima učenici stječu gledalačko iskustvo i razvijaju ljubav prema filmu i kulturu gledanja.  Jednom tjedno, od 20.00 do 22.00 sata, učenici gledaju izabrani film koji se onda sljedeći tjedan analizira.

Učenici usvajaju temeljne filmološke pojmove poput kadra, scene, sekvence, razlikuju vrste planova (detalj, krupni plan, blizu, srednji, „američki plan", polutotal, total), uče kakvi mogu biti kutovi snimanja s obzirom na odnos kamere prema objektu, te kakva su stanja kamere (statična, dinamična – panorama i vožnja), analiziraju zvuk u filmu (govor, šum, glazba), vrste montaže i montažnih spona (rez, pretapanje, zatamnjenje/ odtamnjenje, zavjesa). Upoznaju se s filmskim rodovima, vrstama i žanrovima.

Govoreći o filmu, uče o filmskim epohama i o važnim filmskim redateljima. Naime, kao što je važno da učenici steknu znanja o značajnim djelima i autorima iz likovne i glazbene umjetnosti, da pročitaju kanonska djela hrvatske i strane književnosti, bitno je i da pogledaju najpoznatije filmove jer oni spadaju u opću kulturu i trebaju biti dio humanističkog obrazovanja.

Učenici koji pohađaju fakultativni predmet Filmologija redovito prate filmska zbivanja u Zagrebu, posjećuju filmske festivale poput ZFF-a, ZagrebDoxa, Festivala tolerancije, Festivala frankofonskog filma i Animafesta kao i filmske tribine u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Izuzetno smo ponosni što su ove školske godine učenici Klasične gimnazije bili izabrani u Teen žiri ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma,  koji se održao od 25. veljače do 4. ožujka 2018. u kinu Kaptol Boutiqe Cinema.

Kao članovi žirija naši učenici su izabrali ruski film Ljepota Kristine Kuzhakhmetove za najbolji film koji govori o problemima mladih, a posebno priznanje dobio je poljski film Zovite me Tony Klaudiusza Chrostowskija.

Praktični dio

Neki učenici žele se okušati i u samom procesu stvaranja filmskog djela.

Kako pronaći pravu ideju? Kako ispričati priču? Kako napisati sinopsis i scenarij? Kako raskadrirati scenu? Snimajući film, učenici uče mnogo o sebi i o drugima jer treba surađivati u ekipi, poštivati dogovore, treba pronaći lokacije za snimanja, organizirati set, okupiti i uputiti glumce, brinuti za opremu. I kad je sve snimljeno i kad pomislimo da imamo film, otkrijemo veliku važnost montažera i dizajnera zvuka.

 

Prvi film koji su učenici snimili bio je kratki dokumentarac o Tareku koji je prikazan na Smotri hrvatskog školskog filma u rujnu 2016. i u emisiji Ni da ni ne o integraciji stranaca. Snimili su  i kratki film o našoj školi (https://www.youtube.com/watch?v=E9pEWLAkTGI), nekoliko jednominutnih filmova, od kojih su kratki film slobodnog stila Renea Rehaka – Najdulja hrvatska riječ i kratki igrani film Klare Rihtar - Pet iz zalaganja izabrani u natjecateljski dio programa 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film festivala koji se održao od 6. do 10. rujna 2016. u Karlovcu.

 

Sljedeće školske godine nastavili smo s kratkim filmovima koji su bili inspirirani latinskim poslovicama – Mens sana in corpore sana, Quot capita, tot sententiae, Fallitur visus, Tempus fugit itd. koje smo prikazali 12. svibnja 2017. na otvorenju izložbe u Državnom arhivu u Zagrebu i 12. lipnja 2017. u Močvari povodom 410. godišnjice Klasične gimnazije.

 

Za tu priliku grupa učenika radila je na velikom projektu snimanja dokumentarca Lares penatesque, koji govori o generaciji klasičara koji su maturirali 1949. Ti divni ljudi i dalje se sastaje svaki drugi četvrtak u mjesecu u Maksimiru, a svoje uspomene čuvaju u razrednoj knjizi koja se iz godine u godinu nadopunjuje te danas broji više od 900 stranica. U filmu se prisjećaju svoje škole, profesora, đačkih spački, ljubavi i prijateljstava. Film je pretpremijerno prikazan u svibnju 2017. prilikom otvorenja izložbe 410 generacija u slici i pokretu u Državnome arhivu grada Zagreba potom i u Gliptoteci HAZU.

Na 22. filmskoj reviji mladeži i 10. Four River Film Festival, u jakoj konkurenciji, između 163 domaća filma koja su bila prijavljena na festival, film Lares penatesque je izabran u natjecateljski program te je osvojio čak tri nagrade: za najbolji scenarij, za najboljeg redatelja i special mention žirija za najbolji dokumentarni film! Radi velikog interesa film je prikazan u rujnu 2017. u kinu Tuškanac te 14. studenog 2017. u kinu Europa na Zagreb Film Festivalu, u sklopu programa Plus, izvan konkurencije. To je bilo izuzetno priznanje za naš film Lares penatesque kao i za trud koji ulažemo i rezultate koje ostvarujemo na Filmologiji.

 

voditeljica: mr. sc. Galjina Venturin, prof. francuskog jezika i komparativne književnosti


facebook

INSTAGRAM

ŠKOLSKI ČASOPIS

YOUTUBE

Korisni linkovi

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Listopad 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2018.

Ukupno: 379109
Ovaj mjesec: 52
Ovaj tjedan: 1568
Danas: 52
CMS za škole logo
Klasična gimnazija Zagreb / Križanićeva 4a, HR-10000 Zagreb / gimnazija-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju